30 Temmuz 2013 Salı

Elaeagnus angustifolia



Kuş iğdesi

Rus zeytini adıyla da bilinir. Kökleri nitrojen tutabilen bir çalıdır.

Kurutulmuş meyve tozu İran'da sütle karıştırılarak romatoid artrit ve eklem ağrıları için kullanılır.

Yaprak döken bir türdür, sık dallanmış, yüksekliği 2 metreden 5 metreye nadiren 7 metreye ulaşan, dikenli bir çalı veya çoğunlukla geniş tepeli küçük bir ağaç şeklindedir. Genç dallar ve tomurcuklar gümüşsü, temizlenebilir bir kılıf görevi gören gümüş renkli sık koruyucu tüylerle kaplıdır.

Bu tür biçimlendirici budamaya dayanıklıdır, budama sonrasında sık çitler oluşturur ve iyi bir rüzgar koruyucu görevi görür. Set kuvvetlendirici olarak ve kumulların önüne kayma engeli gibi de dikilir. Sadece hava kirliliğine az duyarlı değil, topraktaki her tür tuzun yüksek konsantrasyonlarına da dayanıklıdır. Yine de özellikle ilkbaharın sonlarındaki güçlü donlara dayanamaz.

Doğuda kurutulmuş, fındık tadındaki meyveleri besin olarak tüketilir. Kültür ortamında meyveler 2 cm uzunluğa, 1 cm kalınlığa ulaşabilir. %10-15 arasında protein içerirler ve glikoz, fruktoz, potasyum ve fosfor açısından zengindirler.

Çiçeklerin hoş kokulu maddeleri parfüm endüstrisinde kullanılır. Çiçekler kısa saplıdır ve her dalın aşağı kısımlarında yaprak koltuğunda tek olarak ya da ikişer-dörder arası sayıda bulunurlar. Hermafrodit ya da salt erkek çiçeklerin çapları 1 cm kadardır, taç yaprakları yoktur. Çiçek zarflarının iç kısmı açık sarı, dışı gümüşsü tüylerle kaplıdır.

Meyveler yoğun aromalıdır ve yenilebilir. Meyvelerin olgunlaşması Temmuz'da başlar. Bitki, Orta Avrupa'da daha seyrek meyve oluşturur.

Arılar ve diğer zar kanatlılar için çiçekleri verimli bir kaynaktır.

Kehribar renkli balı yoğun aromalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder